På begynnelsen av det tjuende århundre så en tid med omfattende polarutforskning. Polene var de siste landlige stedene som ennå ikke var nådd av mennesker.
Først var det mange omstridte påstander om å nå Nordpolen fra forskjellige mennesker. Henson og Peary var de første mennene som ble bekreftet å ha nådd Nordpolen til fots 30. mars 1911.
14. desember 1911 ble en nordmann fra en liten by sør for Oslo ved navn Roald Amundsen den første mannen som nådde Sydpolen. Dette gjorde han etter to mislykkede forsøk på å nå Nordpolen. Hans første forsøk i 1918 ble gjort ved å legge et skip i isen og drive med det forbi Nordpolen ved hjelp av Transpolar Ocean Current. Under denne mislykkede utflukten falt Amundsen gjennom havis og druknet nesten, ble angrepet av en isbjørn og falt av skipet som brakk armen.
Hans andre forsøk på å nå Nordpolen var med fly som startet fra øya Spitsbergen (Svalbard), Norge, i 1925. Et av de to flyene ble skadet under start og måtte foreta en nødlanding på havis 160 miles fra polet . Etter flere ukers desperat arbeid med å bygge en rullebane vendte de to flyene opp i luften og landet trygt tilbake i Spitsbergen til et jublende publikum.
Success at Last
Nå begynte Roald Amundsen å undersøke bruken av en blimp for å endelig oppnå sin drøm om å passere over Nordpolen. Det var visse fordeler et luftskip hadde over et fly. Hvis det var en funksjonsfeil i motoren, kan den repareres midt i fra. Hvis et fly skulle fungere, må det lande for reparasjoner, og det må gjøre det umiddelbart. I tilfelle landing, kan et luftskip redusere høyden mens du krysser langsomt, noe som gjør en landing i tette tåker så vanlig på de nordlige breddegradene langt mindre farlig. På dette tidspunktet kunne luftskip også bære tyngre belastninger enn fly og kunne holde seg i luften lenger.
Et halvstivt luftskip ble anskaffet 29. mars 1926 fra Ciampino flyplass utenfor Roma, og navnet ble endret fra N1 til Norge . Umberto Nobile var hovedbyggeren av skipet.
Norge var 106 m lang, 19 m bred og 24 m høy. Den var bygget av aluminium dekket med et gummimateriale. Inni var en ballong fylt med 19 500 m3 hydrogen. Om nødvendig kunne mannskapet gå fra hytta til skipets tre motorer. Luftskipet kunne klare en hastighet på 80 km / t.
Flyturen skulle begynne 1238 km fra Nordpolen i byen Ny-Ålesund på øya Spitsbergen (Svalbard), Norge. En hangar ble reist på øya og Norge ble sendt dit sammen med 4.800 sylindere med hydrogen.
Richard Byrd
fotokreditt: U.S. Naval History and Heritage Command
29. april ankom det amerikanske dampskipet Chantier til Ny-Ålesund med Richard Byrds ekspedisjon som også planla å fly til Nordpolen i Josephine Ford, en trippelmotor Fokker-monoplan, med mål om å finne ubeskjeden land. Amundsens ekspedisjonsparti oppfordret ham til å skynde seg start for å slå amerikanerne til Nordpolen. Amundsen ville ikke ha noe av det og insisterte på at det ikke var noen konkurranse om å oppnå den første flyvningen over polet, spesielt på bekostning av sikkerheten.
Noe trøbbel hadde man med å losse flyet og enda større problemer med å oppnå start. Etter å ha losset 1 000 kg ekstra vekt, tok Richard Byrds fly av stabelen den 9. mai klokken 0150, tre dager før Amundsens. Byrd hevder å ha "sirklet" rundt Nordpolen, og bekreftet deres beliggenhet ved hjelp av en sextant.
Byrds fest landet på nytt ved Ny-Ålesund rundt klokken 17.00. Dette ga en gjennomsnittshastighet på 160 km / t for den 2.475 km tur / retur-flyvningen.
Det er gitt tvil om prestasjonene fra Richard Byrds ekspedisjon på grunn av den oppgitte toppfarten på 137 km / t for flyet. Bryd forklarte dette med å oppgi en gunstig medvind ble opplevd.
fotokreditt: U.S. Naval History and Heritage Command
Oppdagelsen i 1996 av dagboken som Byrd hadde holdt på med sin berømte flytur ser ut til å antyde at han og Bennett kan ha slått 150 miles tilbake fra polet på grunn av en oljelekkasje i flyet. Dagboken inneholdt også viskede (men fremdeles leselige) sextantavlesninger som skiller seg kraftig ut med en senere maskinskrevet offisiell rapport den 22. juni til National Geographic Society.
I alle fall er Richard Byrds ekspedisjon til Nordpolen en omstridt prestasjon.
Norges Fly
Norge luftskipet forlot Ny-Ålesund 11. mai klokken 21.55. Totalt 16 menn var ombord. Roald Amundsen var leder og førstkommanderende. Løytnant Riiser-Larsen hadde ansvaret for navigasjonen, og Finn Malmgren førte meteorologiske poster.
Ekspedisjonen opplevde ingen problemer og passerte over Nordpolen klokken 01:25 Greenwich-tid 12. mai 1926. Amundsen og Wisting ble derfor de første som nådde både Nord- og Sørpolen. Norske, amerikanske og italienske flagg ble droppet ned på isen og flyturen fortsatte mot Alaska.
De befant seg nå på ukjent territorium. Amundsen satt foran på hytta og lette etter ethvert tegn på land. Dessverre gikk de inn i en tykk tåke klokka 08:30, noe som gjorde umuliggjøring av land umulig. Tåken satt fast i luftskipet og lag med is ble kastet fra propellene og inn i ballongen. Reparasjoner ble utført på luftskipet mens hun fløy.
Klokka 06.45 den 13. mai fikk de øye på land før de passerte over Wainwright, Alaska. Amundsen og Omdal kjente igjen byen fra oppholdet der i 1922. De rapporterte å se et lite hus de hadde bygd der og så byfolk vifte fra husene sine.
De hadde nå oppnådd målet sitt om å fly over Nordpolen og krysse Polhavet. Ekspedisjonen var imidlertid ikke over. En enorm kuling blåste og bar dem over Beringstredet. De ble sannsynligvis båret nær Cape Serdze Kamen på den sibirske kysten klokka 13.00 13. mai. Klokka 23.00 hadde de kommet seg tilbake til Alaskakysten. Været ble dårligere, og de ble ført forbi Cape Prince of Wales klokken 03:30.
Selv om de ikke visste nøyaktig hvor de var, bestemte de seg for å lande så snart som mulig. De valgte en isdekket bukt ved siden av den lille byen Teller på vestkysten av Alaska. Det var 14. mai 1926. Mannskapet hadde vært i lufta i 72 timer. De hadde oppnådd sine mål om å fly over Nordpolen og krysse Polhavet med en bragd som heter "Amundsen-Ellsworth-Nobile Transpolar Flight."
Opprinnelig utgitt 18. Desember 2019
Forsket og Skrevet av: Thomas Acreman
kilder:
Første kryssing av polhavet av Roald Amundsen og Lincoln Ellsworth
FRAM - Polar letemuseum
Det arktiske systemet
University of California, Santa Barbara
U.S. Naval History and Heritage Command
Live Science